Nieuws

 • (geen titel)
 • ERFGOEDDAG ZONDAG 23 APRIL 2023

  Beestig !

  Graag verwelkomen wij iedereen vanaf 14 uur op onze Erfgoeddag 2023. Een gezinsvriendelijke namiddag die wij als heemkring samen met de cultuurdienst van onze gemeente en WZC de Zonnewende in elkaar boksten.

  Plaats: WZC Zonnewende, de Warme Tuinen en de hondenweide in de Karel van Manderstraat.

  Op het programma: belevingsparcours, alpacawandelingen, workshop schapen drijven, poëzie en voordracht, expo klooster en hospitaal en natuurlijk een zonneterras.

  Als heemkring zetten wij onder andere de focus op de geitenkwekerij Onze Lieve Vrouw Ter Eecke. Ooit was de geit de koe van de werkman, geen spotnaam maar een levensnoodzakelijke aanvulling om de vele monden te kunnen voeden. Bezoek meteen ook onze tentoonstelling over het klooster en hospitaal van Sint Vincentius. Een boeiende geschiedenis met verrassende facetten!

 • NIEUW EN UITZONDERLIJK BOEK!

  Over vrouwen met een flinke dosis geloof, toewijding en moed

  De Meulebeekse congregatie van de H. Vincentius a Paulo (1826-1955)

  De zusters van het Meulebeekse klooster-hospitaal van de H. Vincentius a Paulo bieden van 1826 tot 1955 onderdak en zorg aan behoeftigen, ouderlingen, zieken en weeskinderen. Kortom, al wie het niet zelfstandig kan bolwerken is er welkom.

  Stichter-pastoor Joannes Platteau (1766-1843) en geneesheer-burgemeester Prudent Plettinck (1819-1888) tillen met passie en volharding de ziekenzorg in Meulebeke naar een hoger, voor die tijd ongekend niveau. Maar toch zijn het vooral de zusters van de H. Vincentius a Paulo die met ups en downs niet minder dan 130 jaar lang het beste van zichzelf geven. Deze vrouwen met een flinke dosis geloof, toewijding en moed hebben in vaak turbulente tijden geschiedenis geschreven.

  Iñez Demarrez kon putten uit het rijke archief dat de gemeente en de kerkfabriek bewaart. Een boeiend geschreven verhaal dat onze verbeelding prikkelt. Wat vandaag evident lijkt, is het resultaat van vallen en volhardend opstaan.

  Een brok geschiedenis met karakter.

  Het boek telt 208 pagina’s, is rijk geïllustreerd en kost 20 euro
  (+ eventueel 6 euro verzendingskosten).

  Het boek kan je verkrijgen tijdens Erfgoeddag op zondag 23 april 2023 in WZC de Zonnewende, Karel van Manderstraat Meulebeke.
  Vanaf 25 april 2023 is het tijdens de openingsuren te koop in de bibliotheek Meulebeke, Karel van Manderstraat 26.

  Je kan het ook bekomen via overschrijving op rekeningnummer BE98 8601 1000 9193 van Heemkring Mulenbeca.  Indien te bezorgen buiten Meulebeke worden 6 euro verzendingskosten gevraagd (26 euro !).

 • Meulebeke ondergronds! 10 jaar archeologie.

  Op zondagvoormiddag 4 december verwelkomen bibliotheek Vondel en heemkring Mulenbeca hun wintergast. Meulebekenaar en archeoloog Lennert Lapeere neemt ons mee in zijn verhaal.

  Meulebekenaar Lennert Lapeere, archeoloog en gebeten door zijn vak, volgt met passie de resultaten van de vele archeologische opgravingen in onze gemeente. Tot voor kort was de geschiedenis voor de periode van de late middeleeuwen voor onze regio een blinde vlek.

  De rapporten van de opgravingen van de laatste 10 jaar geven ons een nieuwe en verrassende inkijk hierin.

  Lennert neemt ons graag mee in zijn eigen wetenschappelijke inzichten en ontdekkingen waardoor wij een goede kijk krijgen in de meerwaarde die archeologie oplevert. Er is ook duiding over de geschiedenis van de archeologie in onze streken, het huidige archeologische beleid en enkele concrete resultaten. Een aanrader voor iedereen die ondergronds wil gaan!

  De lezing gaat door op zondag 4 december om 10:30.

  Plaats : Karel van Mandergebouw (lokaal muziekschool), Karel van Manderstraat 26, Meulebeke (parking via Rijselstraat, Dwarsstraat achterzijde OC Vondel).

  Inkom : 5 euro (drankje inbegrepen)

  Inschrijven aanbevolen via bibliotheek@meulebeke.be of via de website www.meulebeke.bibliotheek.be.

 • GROETEN UIT MEULEBEKE… Een verhalenavond in een muzikale lijst (met een les om nooit te vergeten)

  Roger Verbrugge (1922-2020) pende feilloos zijn herinneringen neer. Als kind en jongeman kent hij de straten en mensen van zijn geboortedorp Meulebeke als zijn binnenzak. Een warme plek waar iedereen iedereen kent. De oorlog snijdt in 1940 brutaal de draad door. Als verplicht tewerkgestelde staat hij in Duitsland zijn mannetje, tot Russische troepen naderen… Niets zal nog zijn zoals het geweest was. Een oude herinnering die wij nooit mogen vergeten.

  Op donderdagavond 10 november om 19.30 u nodigen wij u vriendelijk uit naar de voorstelling van het boek, met fragmenten voorgedragen door Luc Bouckhuyt en geplaatst in een muzikale lijst door Yves Bondue, musicus, schrijver en theatermaker.

  Voorstelling in de Spiegelzaal (2de verdieping) van Kasteel Ter Borcht, Baronielaan 27-29 Meulebeke.
  Parking voor wagens uitsluitend langs de Ter Borchtlaan en toegang te voet via de tijdelijke brug in de Ter Borchtlaan of via de toegangsdreef in de Baronielaan.

  Het boek wordt te koop aangeboden (20 euro). Voorintekenaars kunnen het boek die avond ophalen.

  Inkom 5 euro (drankje inbegrepen).

  Het boek (160 pagina’s + foto’s) is daarna te koop in de bibliotheek van Meulebeke tijdens de openingsuren, of wordt besteld via overschrijving voor het bedrag van 20 euro + 5 euro verzendingskosten [indien buiten Meulebeke] van  Heemkring Mulenbeca, BE 98 8601 1000 9193 met vermelding “Groeten uit Meulebeke”.

  Bibliotheek Vondel
  Karel van Manderstraat 26
  8760 MEULEBEKE
  Openingsuren:

  • maandag: gesloten
  • dinsdag: 14:00-18:30
  • woensdag: 10:00-12:00 en 14:00-18:30
  • donderdag: 14:00-18:30
  • vrijdag: 10:00-12:00 en 14:00-18:30
  • zaterdag: 10:00-13:00.

  Een organisatie van heemkring Mulenbeca in samenwerking met gemeentebestuur Meulebeke.