Nieuws

 • EDGARD VAN BAVEGEM (1880-1952) – OP ZOEK NAAR ‘T SCHONE
 • ERFGOEDDAG 2024
 • (geen titel)
 • ERFGOEDDAG ZONDAG 23 APRIL 2023

  Beestig !

  Graag verwelkomen wij iedereen vanaf 14 uur op onze Erfgoeddag 2023. Een gezinsvriendelijke namiddag die wij als heemkring samen met de cultuurdienst van onze gemeente en WZC de Zonnewende in elkaar boksten.

  Plaats: WZC Zonnewende, de Warme Tuinen en de hondenweide in de Karel van Manderstraat.

  Op het programma: belevingsparcours, alpacawandelingen, workshop schapen drijven, poëzie en voordracht, expo klooster en hospitaal en natuurlijk een zonneterras.

  Als heemkring zetten wij onder andere de focus op de geitenkwekerij Onze Lieve Vrouw Ter Eecke. Ooit was de geit de koe van de werkman, geen spotnaam maar een levensnoodzakelijke aanvulling om de vele monden te kunnen voeden. Bezoek meteen ook onze tentoonstelling over het klooster en hospitaal van Sint Vincentius. Een boeiende geschiedenis met verrassende facetten!

 • NIEUW EN UITZONDERLIJK BOEK!

  Over vrouwen met een flinke dosis geloof, toewijding en moed

  De Meulebeekse congregatie van de H. Vincentius a Paulo (1826-1955)

  De zusters van het Meulebeekse klooster-hospitaal van de H. Vincentius a Paulo bieden van 1826 tot 1955 onderdak en zorg aan behoeftigen, ouderlingen, zieken en weeskinderen. Kortom, al wie het niet zelfstandig kan bolwerken is er welkom.

  Stichter-pastoor Joannes Platteau (1766-1843) en geneesheer-burgemeester Prudent Plettinck (1819-1888) tillen met passie en volharding de ziekenzorg in Meulebeke naar een hoger, voor die tijd ongekend niveau. Maar toch zijn het vooral de zusters van de H. Vincentius a Paulo die met ups en downs niet minder dan 130 jaar lang het beste van zichzelf geven. Deze vrouwen met een flinke dosis geloof, toewijding en moed hebben in vaak turbulente tijden geschiedenis geschreven.

  Iñez Demarrez kon putten uit het rijke archief dat de gemeente en de kerkfabriek bewaart. Een boeiend geschreven verhaal dat onze verbeelding prikkelt. Wat vandaag evident lijkt, is het resultaat van vallen en volhardend opstaan.

  Een brok geschiedenis met karakter.

  Het boek telt 208 pagina’s, is rijk geïllustreerd en kost 20 euro
  (+ eventueel 6 euro verzendingskosten).

  Het boek kan je verkrijgen tijdens Erfgoeddag op zondag 23 april 2023 in WZC de Zonnewende, Karel van Manderstraat Meulebeke.
  Vanaf 25 april 2023 is het tijdens de openingsuren te koop in de bibliotheek Meulebeke, Karel van Manderstraat 26.

  Je kan het ook bekomen via overschrijving op rekeningnummer BE98 8601 1000 9193 van Heemkring Mulenbeca.  Indien te bezorgen buiten Meulebeke worden 6 euro verzendingskosten gevraagd (26 euro !).