Nieuws

 • WIELERHELDEN VERTELLEN!

  Koers is heilig in Vlaanderen! Wielrenners hebben de status van halfgoden! Verhalen en avonturen genoeg. 

  Wij duiken er maar al te graag in, want om en rond onze gemeente en onze eigenste Wielerhelden valt wel wat te vertellen.

  Op vrijdagavond 25 februari om 19.30 u kun je ze ontmoeten in een vurig panelgesprek.  Onze helden van de avond: Willy Van Neste, ploegmaat van ‘onze’ Daniël Vanryckeghem, Nico Mattan en Jo Planckaert, renners die Meulebeke maar al te goed weten liggen en …  een mystery guest.

  Pierre Buyse, sinds jaar en dag in Meulebeke de man van woord, maar vooral de daad rond de wielrennerij in onze Berengemeente is onze sidekick.

  Geert D’haene interviewt en leidt als ervaren sportgids de avond in de beste banen.

  Inschrijven is warm aanbevolen via  mulenbeca@gmail.com

  Ingang : 8 euro.

  Wij respecteren de coronamaatregelen! (o.a. CST ticket en mondmasker).

 • MEULEBEEKSE WIELERHELDEN. MEULEBEKE EEN EEUW OP DE KOERSFIETS

  Het boek is te koop voor de prijs van 32 euro via overschrijving op rekening van Heemkring Mulenbeca, BE 98 8601 1000 9193 met duidelijke vermelding: wielerhelden +  mailadres. Wil je verzending dan voeg je + 8 euro (België) bij het bedrag.

  210 pagina’s, meer dan 150 illustraties, 21 cm x 29 cm (A4), garenloos genaaid. mulenbeca@gmail.com

 • MEULEBEEKSE WIELERHELDEN

  100 jaar wielrennen in Meulebeke

  Meulebeke is een legendarische sportgemeente. Het wielrennen is er een onbetwistbare hoeksteen. Maar koers is zoveel meer dan wielrenners en wedstrijduitslagen! Meer dan een eeuw is de gemeente in de ban van wielrennerij.

  Hoog tijd voor een eerste boekwerk van het Meulebeeks wielerverleden!

  Een vooroorlogse velodroom …. échte Flandriens … koers & oorlog … Het Sportverbond Meulebeke, de Molenspurters, Omloop Mandel Leie Schelde, onze ‘grootheden’: Maurice Meersman, Norbert – Schotje – Kerckhove, Walter Boucquet, Daniël Vanryckeghem en nog vele anderen … de drijvende krachten achter het Meulebeeks wielerverhaal dokter Abeele, Jef Braeckevelt en al diegenen die 100 jaar wielrennen in Meulebeke mogelijk maakten of kleur gaven …

  Een verbindend verhaal dat heemkring Mulenbeca op boek heeft gezet. Een verzorgde uitgave van 220 pagina’s, met meer dan 150 illustraties (waarvan veel in kleur) en boeiend geschreven. Bijlagen geven o.a. overzicht van onze profrenners vanaf 1920 tot heden, samen met de lijst van jonge renners die het minimaal tot liefhebber schopten (tot 1990).

  Er kon rijkelijk geput worden uit zowel Belgische als Franse krantenarchieven, foto’s en krantenknipsels van o.a. families Vandegraveele, Vanryckeghem, Kerckhove, Meersman, Desmet, … interviews en mooie hints.


  Samenstelling boek : werkgroep Meulebeekse wielerhelden- tekst Frank Develtere. Een project van heemkring Mulenbeca. mulenbeca@gmail.com – www.mulenbeca.com – Facebook Mulenbeca


 • 11 maart 2020 : “De Nacht van de Geschiedenis

  Wij zijn aan onze 10de editie van de Nacht van de Geschiedenis !!! Iets waar wij best trots op kunnen zijn … de Nacht is ondertussen een vaste waarde zowel in ons jaarprogramma, als in dit van Davidsfonds Meulebeke.

  Dit jaar verwelkomen wij onze ‘nieuwe buren’ op dinsdagavond 11 maart om 19.30 u in de Paandersschool. Zoals elk jaar een origineel en altijd kwaliteitsvol programma, dat wij afsluiten met een smaakvol … biertje

 • DAAR ZIT MUZIEK IN ! 95 JAAR KONINKLIJKE HARMONIE VREUGD IN DEUGD MEULEBEKE. 1925-2020

  In dit boek brengt Iñez Demarrez de geschiedenis van de Koninklijke Harmonie Vreugd in Deugd Meulebeke.  De muziekvereniging werd opgericht in 1925, helemaal in de tijdsgeest van het interbellum en meedeinend op de golven van de gemeentepolitiek.  Het sluit ook aan bij het verhaal van het ‘gemeentemuziek’, in allerlei toonaarden en met af en toe wat valse noten.

  Toch is dit boek meer dan een nostalgische terugblik op 95 jaar Koninklijke Harmonie Vreugd in Deugd Meulebeke.  Het wil voor de talrijke muziekliefhebbers van Meulebeke een duwtje in de rug zijn om de toekomst van de verenging verder uit te bouwen.  Er zit nog altijd muziek in !

  10 euro – rijkelijk geïllustreerd – 96 pagina’s. Uitgifte 24 januari 2020.