Archive for the Category »Zoeken en Vinden «

Bedrijfsgeschiedenis 2013 1 december om 14u30

Op zondagnamiddag 1 december om 14u30 organiseert heemkring Mulenbeca bezoek aan de brouwerij Maenhout, met een een stuk bedrijfsgeschiedenis van de Meulebeekse firma Gerdox.

Inschrijven uiterlijk maandag 25 november !!!
Plaats : Tieltstraat 219, 8760 Meulebeke Start : 14u30 Deelnameprijs : 7 EUR per persoon (degustatie inbegrepen)

Let op ! inschrijving is definitief na betaling op rekeningnummer 860-1100091-93 van Heemkring Mulenbeca.  Om praktische redenen dienen wij het aantal deelnemers te beperkten. Geïnteresseerd, aarzel niet !

De folder kan hier je downloaden.

Meer informatie
Frank Develtere, Meentakstraat 8, 8760 Meulebeke. frank.develtere@gmail.com (0478) 67 24 50. Albert Vergote, Oude Gentstraat 17, 8760 Meulebeke. albertvergote@skynet.be (0479) 73 33 34

Category: Activiteiten, Bronnen, Zoeken en Vinden  Comments off

Meulebeke in Brugge

Meulebeke heeft een rijke geschiedenis.  Soms durven wij eraan twijfelen. Vandaag is er nauwelijks  een monument of een dorpsbeeld dat hieraan herinnert.  Het gras blijkt schijnbaar soms groener te zijn aan de overkant ?
In 2012 maakte de heemkring een uiterst interessante stadswandeling in Kortrijk.  Dit jaar is Brugge aan de beurt.   De stad heeft  een ongelooflijke geschiedenis en een onuitputtelijk aanbod aan monumenten, dat honderdduizenden toeristen, levensgenieters en geïnteresseerden aantrekt.
Opnieuw weten wij nu dat Meulebeke, hoe bescheiden ook, haar bijdrage heeft  geleverd aan het Unesco-erfgoed.  De intense wisselwerking stad en platteland was immers vitaal voor de groei van deze Middeleeuwse wereldstad.

De brochure Meulebeke in Brugge kan je hier raadplegen.

Category: Activiteiten, Bronnen, Zoeken en Vinden  Comments off

Vertelavond over “De Grooten Oorlog” door Wim Vancoillie

Wim Vancoillie
vertelt over slagveldarcheologie en gidst u door de slagvelden van
Ieper, Somme, Vimy, Verdun…

Vrijdag 19 oktober 2012 om 19u30
RVT St. Vincentius
Bonestraat 17, 8760 Meulebeke
Vooraf inschrijving bij RVT (051/48.81.72)
of Wim Vancoillie(051/48.52.00 – 0477/33.90.32)
Prijs: € 3,00 (opbrengst t.v.v. RVT St. Vincentius)

Category: Bronnen, Nieuwtjes, Zoeken en Vinden  Comments off

Ik werd 20 in 45’, kroniek over WO II in Meulebeke en Ingelmunster

Hieronde vindt u link van een site die verwijst naar het boekwerkje dat Staf Stragier enkele jaren geschreven heeft en gepubliceerd (hierin bevinden zich wel foto’s). Het werkje is een boeiend tijdsdocument over WO II in Meulebeke & Ingelmunster. Ondergewaardeerd als je het mij vraagt !

ZES JAAR UIT MIJN LEVEN 1939-1945 door Gustaaf STRAGIER

http://checkthis.com/lyca

Category: Bronnen, Links, Zoeken en Vinden  Comments off

Onze foto -en documentenbank

Graag sluiten wij ons aan met de heemkring bij allen die zaken willen bewaren voor volgende generaties.  Wij stellen inderdaad vast dat onnoemelijk veel ‘erfgoed’ verloren gaat, zonder dat mensen zich hiervan bewust zijn.

Heb je voorwerpen, documenten, fotomaterieel, …  heb je kennis van merkwaardige feiten of gebeurtenissen uit de geschiedenis van onze lokale gemeenschap.

–          Wij nemen graag foto, kopie, scans, …van wat jij ons beschikbaar stelt

–          Heb je een boeiend verhaal of ken je iemand die graag wil ‘getuigen’.  Wij werken graag mee aan foto-en geluidsopnames.

–          Wil je ons iets schenken, dan aanvaarden wij dit graag.  Indien men dit wenst, dan geven wij overhandigen de milde schenker graag een deugdelijk ontvangstbewijs, want dit wordt niet de eigendom van enkeling, doch van de heemkring.

Zo werk je mee aan onze ambitie om relicten en getuigenissen te bewaren en te ontsluiten. 

Met onze heemkring hopen wij in 2011 een gepaste plaats te vinden om dit op te slaan op een systematische en deskundige manier.  Wij werken ook hier heel graag samen met allen die hetzelfde doel betrachten.

Geïnteresseerd ?

Neem contact op met :

Albert Vergote, Oude Gentstraat 17,8760 Meulebeke (051) 48 95 03.

Category: Zoeken en Vinden  Comments off

Vinden en zoeken

In deze rubriek willen wij onze kennis en informatie delen over Meulebeke .  Zo willen wij een dialoog krijgen met allen die een stukje verleden van Meulebeke koesteren.  Want zo kunnen wij soms de toekomst beter maken ?

Je kunt jouw informatie posten en met respect voor de privacy, wanneer de informatie niet tot het publieke domein behoort.   Wij vermelden de bron of de tipgever.

Algemene afspraak dat slechts openbaar gemaakt wordt :

–          voor 1975, wanneer het algemene thema’s of organisaties betreft

voor 1925, wanneer het indivdiuele personen betreft, tenzij uitdrukkelijke toestemming van de tipgever.

Category: Zoeken en Vinden  Comments off