Vrouwen in de Middeleeuwen zon. 11 december 2016

ANDREA BARDYN

Zondag 11 december

Om 10.30 u
Leeszaal Lucifer
bibliotheek Meulebeke, Karel van Mandersstraat 26
inkom 3 euro
parkeergelegenheid O.C. Vondel, via Dwarsstraat

Deze jonge doctor in de middeleeuwse geschiedenis neemt ons meer naar de late middeleeuwen voor een nieuwe blik op de positie van vrouwen in de Nederlanden.  Voor een verlichte kijk op de “duistere’ middeleeuwen en verassende antwoorden : afspraak in Lucifer, Karel van Mandersstraat 26, Meulebeke op zondag 11 december om 10.30 u.

Isabelle Machefoing en Jean de Monferrant, heer van Bosterhout en Dierdonk te Meulebeke.  In Brugge, hun verblijfplaats, voeren zij omstreeks 1454-55 correspondentie met twee eminente  tijdgenoten.  ‘Les Douze Dames de Rhétorique’ ontstaat uit deze briefwisseling.  Twaalf vrouwen die deugden en ondeugden symboliseren. Dit literairwerk behoort tot de top ook al omdat de miniaturen uit dit manuscript vandaag nog altijd als illustraties blijven circuleren.

Isabelle en Jean de Monferrant ontvangen te Brugge een brief van een bode.  Isabelle Machefoing, een vrouw in het hart van het Bourgondisch hof kent een meer dan bewogen leven.  Haar zoon Jean, hoogbaljuw van Tielt,  bezwijkt na een tweegevecht en werd ooit begraven in de Sint Amanduskerk van Meulebeke.

download hier de folder : VROUWEN IN DE MIDDELEEUWEN

Category: Activiteiten
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.