Petrus van Oosthuyse

In de bosrijke heuvels rond Utrecht in het dorpje Driebergen-Rijsenburg. Hier vinden we het levenswerk van de Meulebekenaar Petrus Judocus van Oosthuyse (1763-1816). Uitgeweken naar Den Haag werd deze knopenfabrikant en vriend van Napoleon groot leverancier van uniformen en schoeisel voor de legertroepen. Hij inviteerde Vlaamse werknemers naar de regio Rijsenburg, waar hij woningen en werkplaatsen voor hen bouwde. Middenin dit protestants gebied bouwde deze kapitaalkrachtige industrieel de St.Petrus Bandenkerk als katholieke enclave en kocht er het kasteel (Sparrendaal) inclusief adeltitel en werd er burgemeester. Heel veel is er overgebleven van zijn levenswerk. Uitzonderlijk voor ons als streekgenoot van van Oosthuyse kunnen we zelfs binnen in zijn kerk. Een ontdekking, met de plaatselijke gids Ir.René Smoren-burg !

Category: Personen
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.